Položaj ugroženih stranaca – Palestinaca u Novom Pazaru – okrugli sto

Položaj ugroženih stranaca – Palestinaca u Novom Pazaru – okrugli sto

Na okruglom stolu pod nazivom „Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru,“ fokusiranom na palestinske izbeglice u našem gradu, okupili su se predstavnici organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, medija, kao i obrazovnih i zdravstvenih institucija, kako bi zajednički razgovarali o izazovima i mogućnostima podrške za strance u ranjivom položaju.

Diskusija je naglasila važnost unapređenja socijalne integracije stranaca, uz poseban fokus na obezbeđivanje osnovnih ljudskih prava, uključujući pristup zdravstvenoj zaštiti, stanovanju, tržištu rada i humanitarnoj pomoći. Učesnici su razmatrali konkretne mere koje bi mogle doprineti poboljšanju njihovog položaja. Takođe, jedan od ključnih izazova identifikovan je kao nepoznavanje jezika, što značajno otežava zapošljavanje i društvenu inkluziju.

Zaključci ovog skupa ukazuju na neophodnost jačanja saradnje između lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, obrazovnih i zdravstvenih institucija, kao i medija, kako bi se kreirale zajedničke inicijative koje će dovesti do dugoročnih i održivih promena u položaju stranaca u Srbiji.

Projekat „Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru i okolini“ deo je regionalne inicijative pod nazivom „Uključivanje stranaca u društvene i ekonomske tokove na Zapadnom Balkanu – pristup socijalnim i ekonomskim pravima“ (FOSTER), koji sprovodi Beogradski centar za ljudska prava, uz finansijsku podršku Evropske komisije.