BYS: “Pravo, pravda i gradjani”

BYS: “Pravo, pravda i gradjani”

“Pravda nije samo za one koji je traže, već i za one koji je čine.”

Ove nedelje održana je inspirativna tribina na temu “Pravo, pravda i građani”, sa visokim tužiocem Adnanom Baćićaninom i profesorom dr. Emirom Ćorovićem kao govornicima. Polaznici Balkanske omladinske škole su imali priliku da saznaju više o samoj suštini pravde, nadležnosti institucija za različite prekršaje, funkcionisanju sudskog procesa i pravima svakog građanina.

Govornici su se dotakli i važne teme morala i etike u pravnim naukama, što je dodatno obogatilo diskusiju. Atmosfera je bila interaktivna, a interesovanje učesnika je bilo izuzetno veliko za ovu temu. Govornici su takođe podelili svoja lična iskustva sa kojima su se susretali kroz rad, što je dodatno podstaklo diskusiju i produbilo razumevanje kompleksnosti pravosudnog sistema.

Razmena mišljenja i iskustava dodatno su naglasili važnost edukacije mladih o pravosudnim procesima i građanskim pravima, podstičući ih na aktivno učešće u zajednici i ostvarivanje svojih prava. Učenje o ovim temama nije samo važno za bolje razumevanje društva u kojem živimo, već i za aktivno građanstvo i stvaranje pozitivnih promena u našim zajednicama.