BYS: “Veštine neverbalne komunikacije”

BYS: “Veštine neverbalne komunikacije”

Održana je inspirativna radionica “Veštine neverbalne komunikacije”, koja je istakla važnost načina na koji šaljemo i prihvatamo informacije bez reči.

Radionica je pokazala koliko je neverbalni kontakt bitan u prenošenju informacija, dok je pojmom intuicije naglašena važnost intuitivnog razumevanja konteksta i podudaranja neverbalnih signala. Uz to, istaknuta je važnost prepoznavanja neverbalnih klastera, odnosno grupisanja različitih neverbalnih signala koji zajedno formiraju jasnu sliku o nečijem stavu ili nameri.

Takođe, naglašena je važnost svesti o sopstvenim neverbalnim obrascima i kako ih prilagoditi u različitim situacijama kako bi se postigla efikasnija komunikacija.
Kroz aktivnosti poput igara, polaznici su imali priliku da primene tehnike predstavljene na predavanju, istražujući različite načine neverbalne saradnje. Bilo je zanimljivo posmatrati kako su treptanje, slušanje, osmeh i slični gestovi bili procenjivani i tumačeni kao deo kompleksne mreže neverbalne komunikacije.

Osim što su stekli korisna znanja o neverbalnoj komunikaciji, polaznici su se takođe zabavili, međusobno družili i uspešno saradjivali kroz raznolike aktivnosti, stvarajući tako pozitivno i podsticajno okruženje tokom radionice.

Predavač je bila mr Sabina Hajrović, osnivač psihološkog centra Haja.