BYS:KLUB KNJIGE-RUKOPISI NE GORE 

BYS:KLUB KNJIGE-RUKOPISI NE GORE 

“Umjetnost ima moć da nas dotakne i probudi ono najbolje u nama”, kazala je profesorica Ana Stišević Milovanović dok je razgovarala sa polaznicima Balkanske omladinske škole (BYS) o knjizi “Farenhajt 451”. 
Nas je umjetnost pokrenula da, iako smo u kućama, razgovaramo o knjizi, prošlom, budućem i sadašnjem vremenu, tj. o onom vremenu o kojem je Rej Bredberi pisao. 
Knjiga govori o društvu u kojem se knjige sistemski spaljuju a svako čitanje i posjedovanje književnih djela je krivično djelo. U takvom svijetu dominira televizijski program, cenzura, literatura je „vrsta na ivici izumiranja“. Posao vatrogasaca u ovoj knjizi je da uništava najilegalniju robu – štampane knjige, a zajedno s njima i kuće u kojima su skrivane. 
Montag, vatrogasac, je zadovoljan svojim poslom i nikada se nije zapitao o posledicama toga što radi. Svakog dana vraća se kući svom jednoličnom životu sa ispraznom suprugom Mildred koja dane provodi u društvu svoje televizijske „porodice“(gledajući rijalitije). Sve dok ne upozna mladu Klaris koja će mu pričati o prošlim vremenima kada ljudi nisu živjeli u strahu i kada su smjeli da imaju svoje ideje umjesto onih koje propovjeda televizija, odnosno kada su smjeli da razgovaraju i razmišljaju. 
O knjizi te o pitanjima da li knjige danas postaju nezanimljive, zašto mladi gube osjećaj za knjigu, o prisutnoj cenzuri u književnim djelima i medijima, kako se probuditi iz stanja spavača u koje nas tjeraju moderni sadržaji, razgovarali su učesnici BYS-sa na prvom klubu knjige kojem smo dali naziv “Rukopisi ne gore”. 
Prva ekranizacija ove knjige bio je film iz 65′. godine „FARENHAJT 451“, a drugo izdanje filma desilo se 2018. godine sniman savremenom tehnologijom. 

Mentor “Kluba knjige” profesorica književnosti dr. Ana S. Milovanović je prijatelj Balkanske omladinske škole od samog početka. Ona je završila Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu a 1989. godine dobija zvanje magistar metodičkih nauka i 2010. godine doktorira na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.Saradnik je na mnogim internacionalnim projektimana, učesnik na preko 60 naučnih i profesionalnih konferencija širom Evrope i Balkana i jedan je od najvećih književnih kritičara u Srbiji