BYS: Obilazak Novog Pazara

BYS: Obilazak Novog Pazara

Tokom ovonedeljne aktivnosti, polaznici Balkanske omladinske škole su išli u obilazak nekih od znamenitosti Novog Pazara uz vođstvo našeg vodiča, Armina Gicića. Kroz “Vremeplov kroz Novi Pazar”, otvorili smo vrata bogatstva našeg nasleđa, otkrivajući dragocene bisere istorije našeg voljenog grada.

Zakoračili smo na trg Isa bega Isakovića, osetivši našu povezanost sa vekovima prošlosti koje su se tu ispreplitale. Zatim smo obišli gradski park, gde nas je dočekala obnovljena kula Motrilja, svedokinja burnih vremena i čuvarica starih priča. Altun Alem džamija nas je svojom lepotom ostavila bez daha, dok smo u hamamu osetili duh starog vremena, okruženi tradicionalnim mirisima. Kuća Čavića nas je pozvala na čaj i priče o porodičnim sećanjima, dok smo u Hanu osetili duh gostoprimstva koji je krasio naš grad vekovima unazad.

U interaktivnom duhu, svako od prisutnih je imao priliku da podeli svoje znanje i priče o mestima koja smo posetili, čineći našu avanturu još bogatijom i dubljom.

Naš susret sa prošlošću dosegao je vrhunac kada smo posetili muzej “Ras”. Tu su nas dočekali srdačno zaposleni, koji su bili spremni da podele sa nama bogatstvo naše prošlosti. Ulazeći u muzej, osećali smo se kao da se vraćamo u vreme koje traje vekovima, dok su predmeti dobijali dušu i postajali deo naše sopstvene priče.

Ovaj susret sa našom prošlošću nije bio samo putovanje kroz vreme, već i duboko emotivno iskustvo, koje je mlade još više povezalo sa korenom naše tradicije i identiteta.

Zahvaljujemo se Kulturnom centru i Muzeju “Ras” na gostoprimstvu i prilici da mladima približimo bitnost najznačajnijih obeležja grada.