Omladinska škola SIM modul I

Omladinska škola SIM modul I

U Novom Pazaru je u danima vikenda održan prvi od dva modula u okviru projekta “Omladinska škola savremene islamske misli”. Prvi modul održan u Novom Pazaru realizovao se tokom dva dana i sadržao je šest predavanja i dve interaktivne radionice. Predavači, eminentni stručnjaci, mr Ivan Ejub Kostić, doc. dr Sead Šemsović, dr Ana Stišović Milovanović, doc. dr Senad Ganić, doc. dr Emir Ćorović i mr Muhamed ef. Demirović govorili su na sledeće teme:

– Islam, modernost i postmodernost;
– Kategorije vjeronaučnog znanja, modeli i paradigme;
– Kultura i interkulturalnost, paradigma vremena;
– Evrocentrizam, međunarodno pravo i islam;
– Komparacija kaznenog i šerijatskog prava;
– Metodologija izučavanja islamskog prava.

Interaktivne radionice o kreativnom razmišljanju i javnom nastupu vodili su predsjednik fondacije “Front” i predsjednik Foruma za kreativno delovanje, Dženan Hajrović i Admir Smajović.

Omladinska škola savremene islamske misli okupila je oko 50 učesnika iz Crne Gore i Srbije a sam projekat neformalni je program obrazovanja koji nudi nove teme, pitanja i informacije iz različitih oblasti religije i humanističkih nauka. Program predstavlja edukativnu platformu za talentirane i uspješne studente osnovnih i master studija. Cilj projekta je proširivanje i usvajanje novih znanja te osavremenjivanje pristupa i percepcije religijskih, humanističkih i socioloških oblasti.

Drugi modul biće održan u Podgorici u prvoj nedjelji novembra.

Projekat “Omladinska škola savremene islamske misli” u partnerstvu organizuju Udruženje “Svetionik”, Kancelarija za mlade Tutin, podgorička medresa “Mehmed Fatih”, “Horizonti” Crna Gora i NVO “Cerk”.