PREDAVANJE – IDENTITET I KULTURA BOŠNJAKA 

PREDAVANJE – IDENTITET I KULTURA BOŠNJAKA 

Pravo na identitet je pravo svakog čovjeka. Poznavati svoj identitet je obaveza svakog pojedinca. 

Ovo su samo neke od misli koje su obojile predavanje prof. dr. Seada Šemsovića, čija je tema bila – Principi očuvanja kulturne historije Bošnjaka. Naime, predavanje organizirano u sklopu programa Balkan Youth School, održano u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, obuhvatilo je dvije tematske jedinice: 

“Identitet i kultura Bošnjaka” i “Principi očuvanja kulturne baštine”. Predavanje je obuhvatilo značajna pitanja o bitnosti poznavanja i očuvanja sopstvene kulture, te utjecaj poznavanja kulture na samoostvarivanje i samoupoznavanje. Jedni od bitnih izvora pomoći u tom putu upoznavanja jesu knjige “Historija Bošnjaka”, čiji je autor Mustafa Imamović, i “Život i običaji bosanskih muslimana”, autora Antona Hangija. 

O predavaču: 
Sead Šemsović je vanredni profesor na oblasti usmena književnost na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Profesor je i na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru od njegovog osnivanja gdje je nosilac predmeta iz oblasti usmene i bošnjačke književnosti. Također je i predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta i dobitnik brojnih nagrada za afirmaciju jezika, književnosti i tradicije Bošnjaka. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *