Predavanje – Long Live Novi Bazar

Predavanje – Long Live Novi Bazar

Long live Novi Bazar- naziv je predavanja koji ne nosi slučajno naziv na engleskom jeziku. Predavač, prof. Damir Gruda, lingvista i profesor engleskog jezika, izneo je impresivne činjenice o Sandžaku i Novom Pazaru, i o njihovom vekovnom spominjanju kroz eminentne krugove književnosti, muzike, novinarstva, karikature, umetnosti u Americi. On je godinama istraživao prisutnost Sandžaka, Novog Pazara, ali i celog Balkana kod stranih, velikih imena (pesnika, istoričara, novinara, umetnika), i plodove svog rada je već izneo u objavljenim monografijama. Takođe, oduševljen činjenicom da je Thomas Pynchon, američki novinar, napisao pesmu Sanjak of Novi Pazar, sa našim lokalnim umetnicima je uradio muzičku interpretaciju iste. O Sandžaku je, između ostalog, napisana i pesma na esperanto jeziku, koju je predavač podelio sa prisutnima. O Sandžaku je napisana čak i opera, koja govori o pronalaženju identiteta.

U najavi je i dokumentarni film, koji će preneti vredne istorijske činjenice ljudi koji su bili impresionirani mestom u kojem živimo, a koje možda i ne poznajemo dovoljno. Dokumentarac će nositi naziv “Potraga za izgubljenim Sandžakom”, a obuhvataće period od 1878 do 1980.

Svojim predavanjem, predavač Damir Gruda istakao je bitnost gajenja istraživačkog duha, posebno kod mladih, koji treba da pomeraju granice sigurne zone, istakao je i bitnost samosvesti i gajenju svog identiteta.

Mi se predavaču zahvaljujemo na vrednom predavanju, u želji da bude podstrek u istraživanju mesta u kojem živimo i boljem upoznavanju nas samih.