RADIONICA – DEBATNI KLUB 

RADIONICA – DEBATNI KLUB 

Debata je retorička vrsta razmjene mišljenja (dva suprotstavljena mišljenja), gdje svaka strana ima jednako pravo da iznese svoje argumente. Osim argumentacije, debata predstavlja i pobijanje stavova. 

U svijet debate, kao izuzetne komunikacijske vještine, na radionici – Debatni klub – održanoj u sklopu programa Balkan Youth School, uveo nas je trener Ognjen Miladinovic. Učesnici su bili podijeljeni u dvije grupe te je radionica održana u dva termina. Imali su prilike da nauče osnove, pravila i značaj debate te da se i sami oprobaju u toj korisnoj vještini. Naime, kako kaže trener Ognjen, korisna je zbog toga što razvija nenasilan vid komuniciranja, razvija kritički i kreativan način razmišljanja, razvija sposobnost aktivnog slušanja, omogućava prevazilaženje predrasuda, razvija govorničke vještine, razvija toleranciju prema drugačijem mišljenju. 
Jedan od najpoznatijih stilova debate jeste britanski parlamentarni. 

O predavaču: 

Ognjen Miladinović, rođen u Kragujevcu, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu gdje je trenutno na master studijama i nosilac je mnogih specijalnih nagrada za uspješno predstavljanje Univerziteta na međunarodnim takmičenjima u oblasti debate. Pobjednik je debatnog turnira na Univerzitetu u Oksfordu i finalista turnira na Univerzitetu u Kembridžu u kategoriji engleski kao drugi jezik 2016.godine. Priprema i drži radionice na kursevima debate za studente od 2015. godine. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *