UDRUŽENJE “SVETIONIK“ I OVE GODINE PROGLAŠENO NAJBOLJIM ORGANIZATOROM BALKANSKE OMLADINSKE ŠKOLE 

UDRUŽENJE “SVETIONIK“ I OVE GODINE PROGLAŠENO NAJBOLJIM ORGANIZATOROM BALKANSKE OMLADINSKE ŠKOLE 

Projekat je uspešno realizovan u sedam država Balkana, a priznanje za najbolju organizaciju projekta pripalo je i ove godine Udruženju “Svetionik“.

Studijskim putovanjem u Tursku i online sastankom i zvanično je okončan višemesečni projekat Balkanska omladinska škola (Balkan youth school) koji je u Srbiji realizovalo udruženje “Svetionik”, a uz podršku Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom današnjeg online sastanka sa predstavnicima devet organizacija iz sedam balkanskih zemalja u kojima se projekat sprovodio, a kojim je predsedavao predsednik YTB Abdullah Eren, Udruženje “Svetionik” iz Sandžaka proglašeno je drugu godinu uzastopno najboljim organizatorom Balkanske omladinske škole.

Kroz različite edukativne sadržaje, predavanja, radionice i tribine, tokom nekoliko meseci prošlo je 50 studenata i srednjoškolaca iz Sandžaka.

“Ovaj projekat je verovatno najbolja platforma na svetu koja obrazuje mlade ljude, okuplja ih i uči da se međusobno poštuju i pomažu. I ove godine smo imali ogromno interesovanje za pohađanje Balkanske omladinske škole, što kazuje o popularnosti i važnosti ovog projekta za Sandžak koji Republiku Tursku doživljava kao prijatelsjku i bratsku zemlju. Omladina je bila u prilici da sluša i uči od najvećih stručnjaka za različita pitanja a koji su iz Srbije, zemalja regije i Turske. To je veliko bogatstvo i prednost ovog projekta, što i eminentni stručnjaci ga doživljavaju bitnim i prihvataju učešće i rad sa mladima. Mi projekat realizujemo treću godinu za redom, a drugi put uzastopno smo proglašeni kao najbolji organizatori Balkanske omladinske škole, što nam puno znači i preporučuje nas YTB-u, jednoj tako velikoj organizaciji, za nastavak saradnje i na drugim projektima od kojih će koristi imati naše srodne zajednice, a pre svih mladi ljudi u Sandžaku koji se školuju”, rekao je predsednik Udruženja “Svetionik” Mirza Aličković.

Na ovaj projekat posebno su ponosni u YTB-u koji su ga i osmislili i implementirali u zemljama Balkana. Zadovoljni su velikim interesovanjem mladih i načinom na koji su se aktivnosti sprovodile. 

“Direkcija za Turke u inostranstvu i srodne zajednice sprovodi različite aktivnosti kako bi doprineli socijalnom, kulturnom, ekonomskom i akademskom razvoju sestrinskih zajednica. Zbog toga mi i sprovodimo projekat Balkanska omladinska škola kako bi ojačali akademski i kulturni razvoj mladih koji stiču srednjoškolsko i univerzitetsko obrazovanje u zemljama Balkana. YTB izražava zadovoljstvo interesovanjem koje vlada za ovaj program a kroz koji je ove godine u 7 balkanskih zemalja prošlo blizu 500 mladih, i ponosni smo na svoj doprinos jačanju ljudskog kapitala na Balkanu”, rekao je predsednik YTB Abdullah Eren tokom online sastanka sa predstavnicima organizacija iz sedam balkanskih zemalja koje su sprovele Balkansku omladinsku školu. 

Više od 50 mladih iz Sandžaka u okviru Balakanske omladisnke škole boravilo je tokom protekle nedelje u studijskoj poseti Turskoj. Srednjoškolci i studenti su tokom sedmodnevnog boravka obišli šehitluke u Canakkaleu i sve znamenitosti Istanbula.