Etika i standardi u volontiranju

Etika i standardi u volontiranju

Volontiranje (lat. voluntarius- svojevoljno, dobrovoljno) je plemenita aktivnost koja igra ključnu ulogu u izgradnji boljeg društva.

Etika u volontiranju podrazumeva moralne vrednosti i principe koji treba da vode volontere tokom njihovih aktivnosti. Ključne komponente etičkog volontiranja uključuju poštovanje dostojanstva svih osoba, transparentnost u radu, odgovornost prema zajednici i uzroku koji podržavate, te poštovanje privatnosti.

Standardi u volontiranju služe kao smernice koje pomažu volonterima da usmeravaju svoje napore na način koji je najkorisniji. To uključuje postavljanje jasnih ciljeva i očekivanja, kao i procenu rezultata. Standardi takodje često obuhvataju obuke za volontere kako bi se osiguralo da imaju odgovarajuće veštine i znanje za obavljanje svojih dužnosti.

Ovo su neke od teza obuhvaćene radionicom, čiji je trener bio Haris Imamović, a koje je učesnicima preneo kroz praktične i interaktivne metode podučavanja. Trener se dotakao i zakonskih pravima volontera, kao i bitnim tačkama u radu sa osetljivim grupama društva.