BYS: Književnost i klub knjige

BYS: Književnost i klub knjige

“Knjige su ogledalo, u njima vidiš samo ono što nosiš u sebi.”

Učesnici su imali prilike da bolje upoznaju književnost, a i sebe kroz nju, na predavanju “Pronađi me”, i klubu knjige “Djeca iz Torina”.

Na inspirativnom predavanju “Pronađi me”, profesorica, Ana Stišović Milovanović, vodila je učesnike kroz analizu Beketove drame “Čekajući Godoa”. Drama naglašava teme poput besmisla života, čekanja, nade i izgubljenih iluzija. Kroz likove koji čekaju neodređeno vreme na nešto što možda nikada neće doći, učesnici su bili podstaknuti da razmišljaju o svojim sopstvenim očekivanjima, strahovima i životnim izborima. Poruka o prihvatanju nesigurnosti i sposobnosti da se pronađe smisao u trenutku, bez obzira na okolnosti, bila je inspirativna i osnažujuća za učesnike Balkanske omladinske škole.

Drugog dana održan je j
Klub knjige koji je bio posvećen analizi pesama iz zbirke “Djeca iz Torina” autora Mensura Ćatića. Atmosfera je bila vrlo zanimljiva, interaktivna i emotivna. Polaznici su se aktivno uključivali u raspravu, deleći svoje interpretacije i doživljaje vezane za pesme. Kroz interaktivnu atmosferu, učesnici su istraživali dublje poruke koje knjiga nosi, kao i njihovu relevantnost u današnjem svetu.

Profesorica se dotakla pojma etike, povezujući njene principe sa temama iz knjige i izazovima savremenog doba, pružajući učesnicima novi uvid u značaj književnosti i njen uticaj na društvo.