Omladinska škola SIM modul II

Omladinska škola SIM modul II

U Podgorici je tokom vikenda održan završni modul projekta „Omladinska škola savremene islamske misli“, nakon što je prvi dio održan u Novom Pazaru u periodu od 21. do 23. oktobra. Drugi modul, koji je sadržao šest predavanja i dvije radionice, realizirao se u prostorijama medrese „Mehmed Fatih“.

Eminentni predavači i stručnjaci u svojim oblastima, dipl. komunikolog Omer Kajoshaj, prof. arapskog jezika i književnosti Afan Latić, prof. filozofije i sociologije Elmaz Osmanović, dr Behlul Kanaqi, mr hfz. Sulejman Bugari, i dipl. pravnik Fuad Čekić obratili su se učesncima sljedećim temama:

– Osnovi komunikacije u Kur’anu i Sunnetu;
– Odnos Zapada prema islamu na temeljima zapadnih orjentalista;
– Sloboda i identitet – savremeno poimanje identiteta;
– Savremene intrepetacije Tradicije;
– Savremeno poimanje duhovnosti;
– Vjerska prava i slobode u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Kreativne radionice na kojima su učesnici imali priliku da se upoznaju sa osnovama pisanja novinarskog teksta kao i mogućnost da iskažu svoju kreativnost, timski duh i umijeće izgradnje savremenog poimanja lidera, vodili su dipl. pravnik Muharem Demirović i dipl. psiholog Denis Martinović.

Pored kvalitetnog edukativnog sadržaja, učesnicima je bio ponuđen i onaj iz oblasti kulture te su se kroz turističku šetnju Podgoricom mogli upoznati sa znamenitostima islamske tradicije i kulture na ovim prostorima.
Nakon završetka ovog dvodnevnog druženja, u prostorijama medrese je upriličena i dodjela sertifikata za učesnike projekta.

Omladinska škola savremene islamske misli okupila je oko 50 učesnika iz Crne Gore i Srbije, a sam projekat neformalni je program obrazovanja koji nudi nove teme, pitanja i informacije iz različitih oblasti religije i humanističkih nauka. Program predstavlja edukativnu platformu za talentirane i uspješne studente osnovnih i master studija.

Cilj projekta je proširivanje postojećih i usvajanje novih znanja te osavremenjivanje pristupa i percepcije religijskih, humanističkih i socioloških oblasti.

Projekat “Omladinska škola savremene islamske misli” u partnerstvu organiziraju: Udruženje “Svetionik”, Kancelarija za mlade Tutin, podgorička medresa “Mehmed Fatih”, “Horizonti” Crna Gora i NVO “Cerk”.