Pokretači promena u zajednici

Pokretači promena u zajednici

Udruženje Svetionik je u saradnji sa Udruženjem građana “Atina” održalo nastavak treninga koje su realizovale trenerice i predstavnice udruženja “Atina”, Zorana Parezanović i Iva Đolović. Učesnice su se zajedno sa trenericama najpre podsetile tema koje su obrađene na prethodnim radionicama. Za razliku od prethodnih treninga koji su bili uvod u prepoznavanje i mapiranje problema i izazova u zajednici, ovaj trening je bio vezan za planiranje i realizaciju konkretne akcije.


Učesnice programa su od mentorki dobile konkretne smernice, bitne za planiranje i što uspešniju realizaciju neke akcije. Naglasile su da je pri odabiru akcije bitno definisati ciljnu grupu (fokus grupe, desk analiza, ispitati stavove ljudi), zatim da odabir akcije prati aktuelna dešavanja u društvu, postojeći kapacitet i resurse ekipe, bitne društvene teme, te da se izvrši analiza mogućih saradnika/ca (OCD koje se bave sličnim temama, uticajni pojedinci).


Učesnice su među temama, tj. problemima iznetim na prethodnim treninzima, zajednički odabrale jedan za koji žele da realizuju akciju, a koja će doprineti prevazilaženju postojećeg problema. Sa mentorkama su prošle kroz edukaciju pisanja dopisa (analizirajući umetnost iskazivanja zahteva u pregovorima), formiranju detaljnog plana za realizaciju, dobivši savete i instrukcije za dalji rad na odabranoj ideji.
Trenericama se srdačno zahvaljujemo na profesionalnom i posvećenom radu, a učesnicama želimo puno sreće u realizaciji ideje, u želji da donese dobro u zajednici.