Humanitarni butik – Pazar na dar

ŠTA JE TO „PAZAR NA DAR“?
„Pazar na dar“ je prvi humanitarni butik za socijalno ugrožene porodice Novom Pazaru. Smješten je u prvoj hidrocentrali u Novom Pazaru koja je godinama bila zapuštena. Na inicijativu Fondacije ‘Front’, nekoliko organizacija se okupilo, među njima i ‘Svetionik’ i očistili ovaj prostor i osposobili ga. Trebalo je kasnije voditi računa o njemu, te smo za sada mi preuzeli tu odgovornost i došli na ideju da od ove prve hidrocentrale napravimo humanitarni butik.

KAKO FUNKCIONIŠE „PAZAR NA DAR“ ?
Domaće firme i pojedinci uz poruku „Daruj i obraduj“ dostavljaju svoju novu robu u prostorijama hidroelektrane nakon čega porodice mogu doći jednom mjesečno i odabrati ono što im je neophodno i to potpuno BESPLATNO.

Već duži niz godina socijalno ugroženim porodicama nosimo odeću i humanitarne pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu. Nekada se desi da garderoba koju im odnesemo se možda nekome ne sviđa ili im ne odgovara veličina, pa smo došli na ideju da organizuejmo jedan ovakav prostor gde će svako kada dođe izabrati stvar koja mu odgovara. Sve ovo pokazalo se kao odlično, jer iz dana u dan vidimo da dolaze porodice po garderobu i da su zadovoljni.

Garderoba se može dostavljati sredom od 12 do 13 časova, a preuzimanje od strane korisnika se obavlja četvrtkom u istom terminu.

OD KAKVOG JE ZNAČAJA ZA DRUŠTVO PROJEKAT „PAZAR NA DAR“?
Humanitarni butik „Pazar na dar“ nije samo projekat kojim pomažemo porodice slabijeg imovinskog stanja, porukom „Daruj i obraduj“ želimo da ukažemo i na to da je srećan i onaj koji poklanja. Umrežavanjem domaćih firmi sa porodicama kojima je potrebna humanitarna pomoć, pravimo mrežu dobra i podstičemo jedni druge na stvaranje što boljeg dijaloga i jače saradnje u zajednici.

ZAŠTO BAŠ „PAZAR NA DAR“?
Pazarci su poznati kao velikodušni ali i kao dobre pazarlije (trgovci). Upravo iz tog razloga se ovaj projekat zove „Pazar na dar“, pazarci umiju dobro da trguju „dobrom“. Jer, trgovina dobrom je najbolji dar.

MOGU LI I JA DA BUDEM DEO PROJEKTA?
Naravno! „Pazar na dar“ je projekat koji želi da traje. Ovaj projekat zahtijeva stalne izmjene i konstantno dodavanje nečeg novog, a posebno nove ideje i nove ljude kao i promociju istog (putem socijalnih mreža)!
Možeš da budeš dio projekta tako što ćeš se prijaviti da volontiraš u butiku, učestvuješ sa nekom svojom idejom, promovišeš pozitivnu priču (lajkuj ili podijeli), nađeš novog donatora odjevnih predmeta… Jednostavno je, javi se nama putem fejsa, insta ili direktno dođi kod nas.

Zahvaljujemo se novopazarskim privrednicim koji garderobom snabdevaju “Humani butik”. Posebno u ime korisnika ove vrste pomoći zahvalni smo volonterima koji održavaju i uslužuju u humanitarnom butiku kao i sugrađanima koji donose polovnu garderobu, a pritom vode računa da je očuvana, oprana i ispeglana.

Budi i ti deo projekta „Pazar na dar“ i učini da tvoje vrijeme i ideje budu nekome dar!

Projekat realizuje udruženje Svetionik u saradnji sa domaćim firmama.