PREDAVANJE – VIDLJIVO I NEVIDLJIVO U KNJIŽEVNOSTI 

PREDAVANJE – VIDLJIVO I NEVIDLJIVO U KNJIŽEVNOSTI 

Šta je to što možemo imenovati u postojeće, u onom vidu, smislu za koji vjerujemo da postoji? Šta je to objektivna stvarnost? Da li je svijet ideja, svijet nevidljivog, možda jedini stvarni svijet? Zašto umjetnici pišu? Šta je to apsolutno dobro? 

Ova su samo neka od pitanja čije je odgovore ili bar podsticanje na razmišljanja o njima u slušaocima svojim predavanjem na temu “Vidljivo i nevidljivo u književnosti”, probudila profesorica Ana Stišović. Naime, učesnici projekta “Balkan Youth School” su imali priliku da sa uvaženom profesoricom uđu u svijet književnosti na jedan novi način, gdje je onom što nazivamo stvarnošću dodato malo drugačije stvarnosti. Jer, kako kaže sama profesorica Ana: “Biti umjetnik znači svijet posmatrati drugačije, vidjeti stvari iza stvari, nevidljivo iza vidljivog”. 

O predavaču: 
Prof. dr. Ana Stišović Milovanović, svoju karijeru započela je kao novinar na televiziji Beograd, zatim je radila kao profesor srpskoga jezika i književnosti u više srednjih škola u Beogradu. Kasnije počinje s radom na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru. Sada radi u Institutu za Srpsku Kulturu u Beogradu. Autor je monografija, koautor udžbenika i mnogih priručnika za srpski jezik i književnost; autor je velikog broja naučnih tekstova, članaka i publikacija. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *