ŠN: Radionica “Podkast”

ŠN: Radionica “Podkast”

Kada se rodila potreba za drugačijim temama u medijima, potreba za razgovorom, neformalnim razgovorima, podkast zauzima važno mjesto u novinarstvu.

Prvim snimljenim podkastom ikada smatra se “Daily Source Code”, koji je objavljen avgusta 2004. Međutim, ne može se reći da takvih sadržaja nije bilo i pre, ali kao trend pod tim nazivom kod nas dolazi nakon 2004. god.

Učesnici Škole novinarstva su imali priliku da o podkastu i novim tehnikama u novinarstvu čuju od naše novinarke, Nusrete Bruncevic. Ono što je potrebno da bi se realizovao jedan podkast jeste, prije svega, cilj. Podkast zahteva dobru audio opremu i dobro poznavanje teme koja se obrađuje. Gosta treba dobro istražiti i naći neke zanimljive stavke iz njegovog života. Spontanost je jako važna! A dobra atmosfera i osećaj kao kod kuće je pola posla, po rečima predavača.

Nakon još puno informacija o podkastu i novim pravcima u medijima, učesnici su imali priliku da se nađu u ulozi podkastera, te da najave novi podlast i gosta, započnu neformalni razgovor, sami odrede temu, odaberu pitanja, izaberu u kojem pravcu treba da se odvija podkast.