ŠN: Radionica: “Vijest i tema”

ŠN: Radionica: “Vijest i tema”

Vijest je slika historije”

O tome šta je vijest, o historijskom procesu, promjenama koje su se desile u novinarstvu, imali smo priliku da čujemo od prof. Enesa Halilovića u okviru programa “Škola novinarstva”. Predavač je na radionici “Vijest i tema” učesnike programa upoznao sa tim koliko je vijest važna i koliki je njen utjecaj na kulturu, politiku, međunarodne odnose. Nakon upoznavanja sa historijom vijesti, prof. Halilović je učesnicima dao instrukcije o pisanju jedne vijesti, naglasivši koja pitanja jedna vijest treba da obuhvati (ko, šta, gdje, kada, kako).

Učesnici su na praktičnom dijelu radionice imali zadatak da sami napišu istu, nakon čega su uz mentorstvo profesora Halilovića zajedno diskutovali o napisanom.

O predavaču:

Enes Halilović, pisac, novinar, master ekonomista i pravnik, rođen je u Novom Pazaru, a Narodna biblioteka svrstala ga je u krug najznačajnijih savremenih pisaca. Priče, poezija i drame Enesa Halilovića objavljene su i prevođene na čak 18 svjetskih jezika. Osnivač je književnog časopisa Sent i dobitnik je mnogih nagrada za književnost.

Za svoje djelo “Ljudi bez grobova,” ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. Po uzoru na njegove romane, urađeno je nekoliko pozorišnih komada. Jedan od takvih je roman “Ako dugo gledaš u ponor,” po čijim je motivima poznati režiser Zlatko Pavković napisao pozorišno djelo.