SVEČANO OTVARANJE PROJEKTA “BALKAN YOUTH SCHOOL” 

SVEČANO OTVARANJE PROJEKTA “BALKAN YOUTH SCHOOL” 

Svečanošću koja je održana u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Novom Pazaru počela je realizacija projekta Balkan Youth School (Balkanska omladinska škola) koji u Novom Pazaru realizuje Udruženje Svetionik pod pokroviteljstvom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske. Nakon javnog poziva mladima da se prijave, selekciona komisija odabrala je pedeset mladih koji će učestvovati u ovom projektu i sticati nova znanja. 

Balkan Youth School predstavlja obrazovnu platformu iz oblasti humanističkih i društvenih nauka. Pored predavanja, realizatori projekta pripremili su za mlade i mnoge kreativne radionice, tribine, filmske večeri, edukativna putovanja kojima će studenti nadograditi svoje vještine. Projekat će trajati dva i po mjeseca. 

Ovo je drugi put da Udruženje Svetionik realizira ovakav projekat. U pitanju je neformalni vid obrazovanja zamišljen kao platforma za studente osnovnih i master studija. 

Zadovoljni realizacijom projekta Balkan Youth School koji je novopazarsko Udruženje Svetionik realizovalo prije tri godine, ali i osmišljenim aktivnostima za ovogodišnji projekat, izborom nadarenih studenata i angažmanom relevantnih predavača bili su i predstavnici Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Republike Turske. 

“Regionalni projekat Balkan Youth School pored Srbije realizira se i u Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Grčkoj i Kipru. Osnovni cilj ovog projekta je izgradnja mosta između Republike Turske i srodnih zajednica i realizacija edukativnih projekata”, rekao je koordinator Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice za Balkan Nedim Aslan. 
Učesnici koji uspešno privedu kraju učešće u projektu dobiće i jako cijenjen sertifikat Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice. 

Na svečanosti su se pored pored osnivača Udruženja Svetionik, Muhameda Demirovića, i predstavnika YTBa, Nedima Aslana, prisutnima obratili i gradonačelnik Novog Pazara, Nihad Biševac, i osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin. 

Svi govornici su izrazili zadovoljstvo zbog želje za realizacijom ove edukativne platforme za mlade uz čestitke svim primljenim kandidatima. 

Nakon oficijalnog dijela programa, uslijedilo je druženje uz zakusku i muzičku pratnju ansambla Derman. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *