Tribina – “IT je i za žene”

Tribina – “IT je i za žene”

14.10.2017. godine u 19 časova u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća održali smo tribinu pod nazivom“ IT je i za žene“.

Prije početka tribine kandidatkinje su polagale eliminacioni test za obuku “IT je i za žene”. Moderatorka je u uvodnom dijelu poželjela sreću svim kandidatkinjama, a zatim upoznala gošće sa aktivnostima našega udruženja. Nešto kasnije detaljnije je krenula sa predstavljanjem projekta „IT je i za žene“, gdje je retrospektivno ukazala na aktivnosti naših koordinatora koji su održavali prezentaciju projekta u svim gradovima koje on tertitorijalno obuhvata.
Zatim se osvrnula na istoriju „ženskog IT-ja“, kao i statistiku koja nije uvijek bila reprezentativna u korist ženske populacije. Nakon toga, spomenute su uspješne IT žene u svijetu i Srbiji, kao i u našem regionu, od kojih su dvije bile panelistkinje naše tribune – Elma Crnovršanin i Aida Mavrić. Svaka ponaosob ispričala je svoju „IT priču“ i podijelila sa gošćama zanimljiva iskustva tijekom školovanja i rada. Uputile su i nekoliko korisnih i zanimljivih savjeta koji će svakako biti od koristi učesnicama projekta. Aldina Avdić, koja je trebalo da bude jedna od panelistkinja, bila je spriječena da dođe, ali nam je poslala pismo koje je oduševilo prisutne i dalo dodatni podsticaj svim ženama koje vide svoju budućnost u IT sferi.

Tribini su prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, kojima smo se tom prilikom zahvalili, kao i svim prisutnima, i priveli tribinu kraju.

Nakon tribine, kao nastavak divne atmosfere, priređen je prigodan koktel u organizaciji našega udruženja.