ZAPOČINJE PODRŠKA PROJEKTIMA NEFORMALNIH GRUPA

ZAPOČINJE PODRŠKA PROJEKTIMA NEFORMALNIH GRUPA

Sa zadovoljstvom obaveštavamo javnost da započinjemo sa podrškom odabranim projektima koji će doprineti razvoju i osnaživanju naše zajednice. Ova inicijativa omogućava lokalnim neformalnim grupama da realizuju svoje ideje i projekte koji su u skladu sa misijom i ciljevima našeg udruženja.

Aktivnosti velikog broja pristiglih aplikacija bile su usmerene ka informisanju i podizanju svesti lokalnog stanovništva o određenom problemu i korišćenju razvojnih potencijala zajednice; uređenju javnih prostora namenjenih lokalnom stanovništvu – parkovi, međublokovski prostor, pešačke i biciklističke staze, itd.; angažovanju zajednice kroz različite formate – peticije, tribine, debate, okrugli stolovi, radionice, ulične akcije i sl.; kreiranju komunikacionih kampanja i sadržaja za društvene mreže i tradicionalne medije – postovi, video klipovi, animacije, podkasti.

Odabrane neformalne grupe realizovaće svoje projekte prvenstveno uz podršku posredničkih organizacija u okviru EU Resurs centra.

Podrška obuhvata finansijsku pomoć, mentorstvo i stručne konsultacije, što će omogućiti grupama da unaprede svoje kapacitete i ostvare zacrtane ciljeve. Naš cilj je da kroz ovaj program podržimo projekte koji promovišu obrazovanje, socijalnu inkluziju i aktivizam u zajednici.

Zahvaljujemo se svim učesnicima koji su pokazali inicijativu i kreativnost u prijavi svojih projekata. Verujemo da će podržani projekti imati značajan uticaj na lokalnu zajednicu i doprineti stvaranju boljeg društva za sve nas.

Za više informacija o podržanim projektima i detaljima o samom programu podrške, pratite našu zvaničnu web stranicu i društvene mreže.

Udruženje Svetionik će biti podrška u realizaciji projektnih aktivnosti sledećih neformalnih grupa:

• NG „Fudbalerke u fokusu“ – Razvijanje ženskog sporta, Novi Pazar
• NG „Učenička zadruga Ugostiteljsko-turističke škole“ – Otvoreni prostor za učenje, rekreaciju i zdravlje, Novi Pazar
• NG „Pletisanka“ – Vunene perspektive, Tutin
• NG „Digitalni korak“ – Budi na ti sa IT, Prijepolje
• NG „Teatrom do promena“ – Nekada ne tako davno, Novi Pazar
• NG „Iskra“ – Zajedno rastemo – Mala Grupa za Velika Otkrića, Raška
• NG „Zaštitimo rijeke Prijepolja“ – Da rijeke Prijepolja slobodno teku, Prijepolje
• NG „Pomozimo roditeljima“ – Može drugačije – bez fizičkog kažnjavanja dece, Kraljevo
• NG „Nismo sami“ – Nismo sami, Novi Pazar
• NG „Svijetlost“ – Budi drug, Priboj

Podsećamo da je ovaj poziv realizovan u okviru Programa podrške neformalnim grupama, koji je raspisao Užički centar za prava deteta kao regionalni EU Resurs centar, gde je podržano 30 projekata neformalnih grupa, koje rade na razvoju lokalne zajednice i okupljaju građane radi rešavanja lokalnih problema i izazova, a u skladu sa vrednostima i ciljevima u procesu pristupanja Srbije EU. Svi projekti su podržani i finansirani od strane Evropske unije.