BYS: Klub knjige “Muk”

BYS: Klub knjige “Muk”

“Muk je često krik bola”.

Knjiga “Muk”, delo je pisca Gorana Milašinovića. Zanimljiva je činjenica da je pisac po profesiji kardiolog. Kako profesorica Ana kaže, neretko se ljudi koji se bave isceljenjem ljudske duše okrenu pisanju. Knjiga “Muk”, priča je o teškom osećanju čovekovom koji se oseća nemoćnim nad onim što ljudska vrsta može uraditi prirodi i životinjama, i to onim prelepim, krilatim, sa pesmom u grudima. Šta je ono što u čoveku ukrade osećaj za drugog, i koliko je zapravo teško u duši koja je lišena plemenitih osećanja? Sa druge strane, koliko su krivi svi koji ćute pred zločinom i okreću glavu?

O ovim i sličnim pitanjima su učesnici Balkanske omladinske škole imali prilike diskutovati sa prof. Anom S. Milovanović. Diskusija je pokrenula najdublja ljudska pitanja o egzistenciji, smislu, moći i nemoći, mûkû koji može biti i težak i oslabađajući. Mnogi su osećaj muka iz dela povezali sa Munkovim krikom. Delo je istovremeno i refleksija poremećaja ličnosti, ali i otkriva čist svet jednog autističnog dečaka.

Profesorica Ana je vešto uspela da uvuče učesnike u priču i oživi je, te su učesnici sa kluba knjige izašli sa puno pomešanih osećanja, pitanja koja čekaju na svoj odgovor. A neka pitanja će možda još dugo nailaziti na… muk.