BYS/MCS: Predavanje “Biblioteka 3. milenijuma”

BYS/MCS: Predavanje “Biblioteka 3. milenijuma”

“Suživot je veštački, a interkulturalnost je srž” – ovom izjavom uvažena književnica Ana Stišović Milovanović započela je svoje nadahnjujuće predavanje o bogatstvu multikulturalnosti koje je održano za polaznike programe MultiCool i Balkan Youth School.

Kroz svoje znanje i poetičan pristup, Ana Stišović Milovanović vodila je učesnike kroz civilizacijske tokove, predstavljajući bogatstvo različitosti na Balkanu i objašnjavajući kako su različite kulture uticale na našu zajedničku istoriju. Učesnici su imali priliku da saznaju kako se literatura doživljavala na Istoku i Zapadu, kao i kako je kultura znanja cvetala u nekadašnjoj metropoli Bagdadu, a kasnije se širila Evropom tokom humanizma i renesanse.

Naročito je naglašeno značenje identiteta, negovanje sopstvenog i poštovanje drugog i drugačijeg. Istakla je da su ključne reči za interkulturalnost integralnost, celina i povezanost.

U drugom delu predavanja, književnica je na primerima najvećih dela svetske književnosti, poput Epa o Gilgamešu, Homerove Ilijade, Hamleta i Idiota, objasnila suštinu svake od pomenutih drama. Kroz ove priče, učesnici su otkrili bitnost prijateljstva, empatije i saosećanja, i bili podstaknuti da dalje razmišljaju i diskutuju o tome kako različitosti obogaćuju naš život.

Učesnici su napustili predavanje sa novim saznanjima i inspiracijom da dalje istražuju i razvijaju svoju interkulturalnost, sa željom da neguju i čuvaju kulturnu baštinu i različitosti u svom okruženju.