BYS: Usvajanje estetskih kriterija

BYS: Usvajanje estetskih kriterija

Šta je to što diktira građenje naših ukusa, koja su merila za lepo, kako se gradi i neguje estetska pismenost, da li je ono što volimo zaista lepo- neka su od pitanja koja su obojila predavanje sa prof. dr Seadom Šemsovićem. Kroz predavanje, mladi su istraživali ne samo evoluciju estetskih kriterijuma, već i kako vreme nosi sa sobom promene koje oblikuju našu percepciju lepote i vrednosti. Međutim, bez obzira na vreme, istaknuta je bitnost postojanja standardizacije u definisanju lepog- kao što postoji i u kulturi ponašanja, u komunikaciji i slično. “Pitanje estetskog mora biti povezano sa nečim prirodnim”, naglasio je prof. Šemsović.

Diskutovano je o razlikama koje postoje među različitim kulturama i društvima, ističući važnost razumevanja i poštovanja tih različitosti. Takođe, napravljena je paralela između estetike koja se prožima kroz formalno obrazovanje (posebno muzičko, likovno, književnost), naglašavajući nedostatak kulturološke povezanosti sa našim regionom u informacijama koje učimo.

U drugom delu predavanja, prisutni su imali priliku da aktivno učestvuju postavljajući pitanja i razmenjujući svoja mišljenja. Kroz ovu interakciju, otvorila su se nova područja razmišljanja o estetskim vrednostima i načinima na koje možemo unaprediti naše društvo kroz estetsku svest i razumevanje.