Diskusija i analiza dokumentarnog filma

Diskusija i analiza dokumentarnog filma

“Način na koji doživljavamo svet je refleksija naših unutrašnjih uverenja i fokusa”.

Radionicom održanom sa stipendistima analizirana su dva dokumentaraca. Teme dokumentaraca su bile “Fokus” i “Anksioznost”. Temom “Fokus” obuhvaćena su pitanja poput: može li se mozak fokusirati na dve stvari istovremeno, kako se u svetu sve većih okolnih stimulansa, uticaja tehnologije, fokusirati, koliki je fokus unutar nas samih, koje su metode fokusiranja, kako odabrati fokus.

Dokumentarac “Anksioznost”, dotakao se čoveka kao bića podležnog razvijanju strahova koji remete svakodnevnicu, a čiji su uzroci i manifestacije kompleksni i često zahtevaju pomoć stručnjaka. Anksioznost je prisutna od kada je i sveta, te je ona zajedničko stanje svih ljudi na planeti. Ta činjenica ukazuje na jednostavnu istinu da niko nije sam u svom problemu, i da se puno toga može uraditi ako se reaguje na vreme. Paralelno sa tim, postojanje poremećaja anksioznosti jeste alarm na bitnost negovanja mentalnog zdravlja, kao najbolji oblik prevencije različitih mentalnih poremećaja.

Oba dokumentarca su pokrenula diskusiju među stipendistima, gde su mladi imali prilike da razmene svoje stavove, iskustva, mišljenja, nedoumice o gore navedenim temama.


Projekat “Reintegracija II – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” finansiran je od strane Saveznog ministarstva za razvoj i saradnju Savezne Republike Nemačke – BMZ Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ) . Nosilac projekta je ASB South East Europe, implementacioni partner IDC Serbia, a na lokalnom nivou grada Novog Pazara partneri “Merhamet-Sandzak”, a korisnički regioni su – Pirotski, Rasinski i Raški.