EDUKATIVNA EKSKURZIJA BYS – ISTANBUL DAN 2. 

EDUKATIVNA EKSKURZIJA BYS – ISTANBUL DAN 2. 

Ukoliko bi svijet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad.”Napoleon Bonaparte 

Drugog dana u Istanbulu, učesnici projekta Balkan Youth School upoznali su dio Istanbula uživajući u turi Bosforom, zatim su posjetili Ejup gdje se nalazi fascinantna Ejup džamija, da bi na kraju bili izgubljeni u gužvi Taksima, gdje su se upoznali sa raznolikošću uličnih umjetnika smještenih oko poznate Galata kule. Raznolikost spomenutih mjesta su dokaz da je Istanbul država u državi. 

Ejup sa Ejup džamijom kao žilom kucavicom ovog mjesta, predstavlja jedno od najposećenijih duhovnih mjesta na svijetu. Tu je sahranjen Ejup r.a, ashab Božijeg Poslanika. Ovo mjesto, gdje se na mejdanu ispred džamije svakog dana dijele slatkiši, a na svakom koraku se čuju molitve na različitim jezicima svijeta, jedno je od najpozitivnijih dijelova Istanbula i predstavlja grad u gradu. 

Poznati bosansko hercegovački putopisac, Zuko Džumhur, je rekao: “Na dnu dvorišta Ejubove džamije, u zelenilu šedrvana i česama ima stotinjak kvadratnih metara stare turske keramike, lepše od one u jedrenskoj Selimiji, i svežije od one u Plavoj džamiji. Na ovim pločama sve se veže i prepliće u zelenim čvorovima i opet nadovezuje u vječnom ponavljanju teme koja je bez početka i kraja kao u staroj istočnjačkoj bajci… ”