ŠN: Radionica: “Pisano novinarstvo”

ŠN: Radionica: “Pisano novinarstvo”

Učesnici Škole novinarstva su tokom radionice dobili instrukcije o tome kako napisati tekst, kakav po pravilu tekst treba biti, sta čini formu teksta i kako napisati izvještaj.
Neka od bitnijih stečenih saznanja su da tekst treba biti jednostavan i čitaocima razumljiv, da srž vijesti treba biti sažeta u prvim rečenicama, da tekst mora sadržati izvor informacija, da su manje bitne stvari na kraju teksta.

U drugom dijelu radionice su učesnici, podijeljeni po grupama, imali zadatak da napišu tekst i reportažu. Nakon toga su uz mentorstvo novinarke Amele Bajrovic svi zajedno razrađivali napisano.

O predavaču:

Novinarka Amela Bajrović u novinarstvu je 25 godina. Trenutno je urednica portala Freemedia.rs i dopisnica radija Slobodna Evropa.

Prošla je poslove od reportera do urednika. Bila je 19 godina urednica novopazarskg radija Sto plus, pre toga je radila na lokalnoj tv Ekran i Radio televiziji Novi Pazar. Bila je dopisnica brojnih beogradskih medija, među kojima su B92, Blic, BIRN, kao i radija BBS na srpskom jeziku.

Dobitnica je nekoliko novinarskih nagrada, a članica je Izvršnog odbora NUNS-a.