ŠN: Radionica “Dokumentarni TV program”

ŠN: Radionica “Dokumentarni TV program”

Dokumentarni programi na televiziji su žanr koji izvorno pripada sinematografskoj umetnosti. Dokumentarac prikazuje ljude koji zive širom svijeta, izlaže prirodu sa svim njenim živim i neživim stvarima. Najpoznatiji i najuticajniji dokumentarni podžanr na televiziji su dokumentarni programi o društvenim problemima, tj. socijalni dokumentarci. Funkcija ovakvih dokumentaraca je da skrene pažnju na društveni problem i da se takvo pitanje otvori za javnu raspravu. Vijesti dokumentarci, putopisni, društveni, istraživački, propagandni, arheološki, sportski, naučni, historijski su vrste dokumentarnog filma po formatu i sadržaju – ovo, i još puno toga o dokumentarnom TV programu učesnici Škole novinarstva su imali priliku da nauče od mlade novinarke Melide Mustafic.

Nakon predstavljanja procesa proizvodnje dokumentarnog programa, o tome kako istražiti temu, pripremiti tekst, snimiti, učesnici su imali zadatak da u grupama naprave dokumentarac.
Učesnici su jasno podelili uloge voditelja, scenariste, kamermana, montažera, producenta, i jako uspješno napravili priču koju su prezentovali i međusobno komentarisali.

O predavaču:

Melida Mustafic je dobivši stipendiju YTB-a, osnovne studije žurnalistike završila na Ankara Univerzitetu. Jednu godinu studija provela je u Budimpešti, na Karoli Gaspar Univerzitetu. Dok je odmah nakon toga master studije završila na Istanbul Univerzitetu.
Tokom studija radila je kao fotograf u jednom magazinu, vodila profile na socijalnim mrežama nekih kompanija i bavila se glumom (u reklamama). Imala je svoj program “Ljudi koji oživljavaju Istanbul” na turskom lokalnom tv kanalu. Nakon toga je radila freelance na raznim dokumentarnim projektima od kojih je jedan o tvrđavama koji je emitovan na TRT Dokumentarcu. Trenutno živi u Istanbulu gde raditi za TRT Balkans.