ŠN: Radionica “Radio vijest”

ŠN: Radionica “Radio vijest”

Radio je odavno dobio konkurenciju u brzini, ali je pouzdanost na njegovoj strani i zato radio vijest, prije svega, mora biti tačna.

Učesnici Škole novinarstva su sa uživanjem upijali riječi o novinarstvu od mentora Ishaka Slezovića, sa posebnim osvrtom na radio vijest. Podsjetili su se kakva vijest treba da bude, a zatim opširnije učili kakva treba biti radio vijest. Ona mora biti jasna, kratka, efektna, zanimljiva. Već prva rečenica treba biti celovita informacija.

Vijest mora biti sveža, jedino kao takva vrijedi. Njen izvor je provjeren i naveden. Radio vijest treba da bude pravilno, jasno i razgovetno saopštena. A da bi zanimala slušaoce, ona mora biti i aktuelna i zanimljiva. Radio vijest je informacija koja sadrži: blagovremenost, bliskost, značaj, ljudski interes i neobičnost.

Nakon svih ovih saznanja, učesnici su imali priliku da sastave vijest, snime i čuju sebe kako bi zvučali na radiju. Također su uz podršku mentora, Ishaka Slezovića, učili i kako se vijest montira i pušta u program.