ŠN: Predavanje “Televizijsko novinarstvo”

ŠN: Predavanje “Televizijsko novinarstvo”

Televizija- “gledanje na daljinu” je telekomunikacijski sistem za emitovanje i primanje pokretnih slika i zvuka sa velikih daljina.
Kako se mijenjala televizija vremenom i kako funkcioniše, imali smo priliku da čujemo od Zorana Maksimovića, novinara sa dugogodišnjim iskustvom. Učesnici su dobili informacije i o tome kako nastaje televizijski program i po čemu se on razlikuje od radijskog, te kako se prave reportaže i dokumentarci.

Ono sto televiziju čini posebnom jeste lanac ljudi koji funkcioniše skladno. Mentor @i_am_zoran je učesnicima uspio da približi cijeli proces nastanka jedne televizijske vijesti. Od izlaska na teren, prikupljanja materijala, izveštavanja, pisanja sinopsisa, montiranja pa sve do puštanja u program. Naglasio im je bitnost personalizacije, odnosno da je uvijek zanimljivo kroz neku ljudsku priču predstaviti reportažu. Televizija pruža sliku pa je isto tako bitna i tonska podloga.

U sklopu predavanja učesnici su odgledali nekoliko reportaža i vijesti, te su zajedno sa mentorom komentarisali svaki detalj procesa nastanka istih i samim tim dodatno stekli više saznanja o televizijskom novinarstvu.