EDIRNE – EDUKATIVNA EKSKURZIJA BYS 

EDIRNE – EDUKATIVNA EKSKURZIJA BYS 

Edirne – velika prijestonica nekadašnjeg osmanlijskog carstva. 

Edukativno putovanje u Tursku, realizovano tokom projekta Balkan Youth School, započelo je putovanjem u Edirne. U ovom gradu rođen je sultan Mehmet Fatih, a naš vodič na putovanju, dr. Avdija Salković, učesnicima je ispred kuće gdje se smatra da je Fatih rođen, ispričao o životu i djelu ovog velikog sultana. 

Učesnici su, također, posjetili najveći Zdravsteni kompleks u Edirneu, izgrađen 1488. od strane sina Mehmeta Fatiha, Bejazita II. Zdravstveni kompleks, sada muzej, izgrađen za samo 4 godine, pored ekonomske moći, svedoči i o naprednosti medicine. Kompleks je pored zdravstvene nege korisnicima pružao socijalnu, kulturnu i vjersku podršku. Sastavljen iz bolnice i bolničkih soba, učeničkih soba, eksperimentalnih soba, čitaonica, apoteke, mekteba, medrese, ovaj kompleks primjer je izuzetnog historijskog miraza. 

Učesnici su imali priliku da posjete džamiju Selimiju, veliko djelo čuvenog arhitekte Mimara Sinana. Ovo djelo predstavlja jedno od najvećih djela u historiji arhitekture i, po riječima kritičara, primjer je izuzetne nadarenosti jednog ljudskog bića. 

Tokom boravka u Edirneu, društvo i nesebičnu pomoć su nam pružili naši studenti koji tamo studiraju. Ovim putem im se srdačno zahvaljujemo.