Program podrške neformalnim grupama

Program podrške neformalnim grupama

Udruženje Svetionik će pružati podršku neformalnim grupama u centralnom i zapadnom regionu Srbije. U ovim regionima biće podržano 10 projekata  neformalnih grupa u 2024. godini u maksimalnoj vrednosti  do 235.000,00 RSD.

Ukoliko ste  grupa pojedinaca, okupljena oko  rešavanja nekog problema u zajednici, koja broji  najmanje tri osobe, možete se prijaviti na Program podrške neformalnim grupama! Biće vam pružena  finansijska i mentorska podrška, pri rešavanju konkretnog problema u vašoj zajednici.

Neke od aktivnosti koje se mogu sprovoditi u okviru ovog programa su  kampanje  za podizanje svesti lokalnog stanovništva o određenom problemu (koje mogu biti i onlajn i oflajn), zatim  uređenje javnog prostora  (parkovi, međublokovski prostor, pešačke i biciklističke staze itd.) ili  angažovanje zajednice  kroz različite formate (peticije, tribine, ulične akcije itd.).

Od neformalnih grupa se očekuje da deluju i rade u svojoj lokalnoj zajednici i da doprinesu dobrobiti zajednice i pronalaženju rešenja za konkretne probleme/izazove. Uz to,  nije potrebno da grupa bude registrovana kao udruženje građana niti da ima prethodnog iskustva, već da u predlogu projekta pokaže da da se bavi temama koje su važne za zajednicu i da u svoj rad uključuje građane.

Udruženje Svetionik će pružati podršku neformalnim grupama u sledćim gradovima i opštinama: Kraljevo, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica.

Kako i kad da se prijavite?

Prijava treba da sadrži sledeću dokumentaciju:

Aneks 1: Predlog projekta
Aneks 2: Predlog budžeta projekta
Aneks 3: Izjava neformalne grupe


Za prijavu se obavezno koriste obrasci koje možete preuzeti na sledećem linku.

Neformalne grupe podnose predlog projekta isključivo elektronskim putem na mejl regionalnog EU Resurs centra koji pokriva okrug u kom neformalna grupa deluje.

Mejl adrese na koje treba da pošaljete projektnu dokumentaciju nalaze se u Smernicama, a u ovom dokumentu navedene su i mejl adrese posredničkih organizacije na koje možete slati pitanja i nedoumice koje imate.

Rok za podnošenje predloga projekata je 6. mart 2024. godine, do 23:59 časova.

Detaljnije informacije o ovom pozivu naći ćete u Smernicama za učešće u Programu podrške neformalnim grupama koje možete naći na ovom linku.

Program podrške neformalnim grupama deo je projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji vodi Beogradska otvorena škola  sa partnerima, a podržava Evropska unija. Projekat je usmeren na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka.

——————–

Informativne sesije

Dođite na našu informativnu sesiju i direktno saznajte sve što vas zanima o ovom pozivu. Na ovim info sesijama ćemo detaljno predstaviti program podrške neformalnim grupama.

Šta vas očekuje na informativnim sesijama?

  • Detaljni uvid u mogućnosti i benefite koje program podrške nudi.
  • Prilika da saznate kako da se prijavite i iskoristite sredstva do 235.000,00 RSD za realizaciju vaših projekata.
  • Upoznavanje sa primerima dobrih praksi i savetima za uspešnu prijavu.
  • Direktna komunikacija sa našim timom za sve vaše nedoumice i pitanja.

Možete prisustvovati uživo ili online. U nastavku su termini i mesta održavanja:

Raspored informativnih sesija:

  • Novi Pazar: 20. februar 2024. u 15č, prostorije Svetionika.
  • Online: 20. februar 2024. u 15č.

Pijave za prisustvo na ove infosesije, uživo ili online, su na link.

  • Sjenica: 26. februar 2024. u 15č, prostorije KC
  • Tutin: 26. februar 2024. u 15č, prostorije agencije SEDA
  • Prijepolje: 26. februar 2024. u 15č, Prostorije KZM
  • Online: 26. februar 2024. u 15č.

Pijave za prisustvo na ove infosesije, uživo ili online, su na link.