POČELE PRIJAVE ZA “BALKAN YOUTH SCHOOL 2019.” 

POČELE PRIJAVE ZA “BALKAN YOUTH SCHOOL 2019.” 

BALKAN YOUTH SCHOOL – BYS 

Formalni sistem obrazovanja u složenom savremenom kontekstu zahtijeva više dodatnih programa čiji bi cilj bio otvaranje novih vidika za studente i poboljšavanje njihovih  znanja i vještina. 

Shodno tome, neformalni studijski programi mogu doprinijeti fundamentalnom socijalnom zadatku na mnogo načina, a posebno u razvoju holističkog obrazovanja građana. Iako neformalno učenje zahtijeva naporan rad, ono donosi dodatni kvalitet otvorenog i sveobuhvatnog kritičkog mišljenja, zbog visokog stepena fleksibilnosti i nezavisnosti. 

Cilj neformalnog programa Balkanske omladinske škole (BYS) jeste da nudi široku lepezu osnovnih znanja iz različitih oblasti humanističkih i društvenih nauka za studenate i postdiplomce koji žele da prošire naučne horizonte. 

Studijski program je organiziran kroz module, obezbjeđujući osnovna znanja iz historije, umjetnosti, prava, ekonomije,filozofije, psihologije, književnosti, političkih nauka, medija, religijskih nauka i studija kulture, u vremenskom intervalu od tri mjeseca. 

Ovaj modul sadrži: 

– 8 predavanja mjesečno (2 predavanja nedjeljno); 

– 6 radionica za samousavršavanje; 

– Klub knjige – druženje sa istaknutim književnicima i komentar odabranih djela iz svjetske i domaće književnosti; 

– Javne tribune i debate; 

– Filmske projekcije; 

– Edukativna putovanja (Crna Gora i Turska). 

Predavanja će držati univerzitetski profesori i predavači iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Oni će studentima pružiti fundamentalni okvir u relevantnim naučnim oblastima, pomažući im da ih razumiju u globalnom i lokalnom kontekstu i na taj način omogućiti im da se bave složenim pitanjima savremenoga svijeta. 

Cilj nastave neće se odraziti kroz pasivna predavanja i čisto pamćenje (učenje napamet), već u stvaranju entuzijazma za sticanje što kvalitetnijih znanja, prepoznavanje i usvajanje univerzalnih vrijednosti i ohrabrivanje za razne vidove društvenog angažmana. 

Svi učesnici će dobiti sertifikat o pohađanju, a najbolji od njih će dobiti i podršku da nastave formalno obrazovanje, tj. dobit će novčanu stipendiju na godinu dana. 

Budućnost pripada uspješnim, široko-obrazovanim mladim ljudima, sposobnim da duboko razumiju složenost svijeta u kojem žive. 

KAKO SE PRIJAVITI? 

Ovaj program je namijenjen osnovnim (BA) i postdiplomskim (MA) studentima. Broj učesnika je ograničen. 

Da biste aplicirali za BYS potrebno je izvršiti sledeća 3 koraka: 

1. Popunjavanje online formulara putem linka: KLIKNITE OVDE ZA PRIJAVU. 

2. Slanje CV-a; 

3. Slanje motivacionog pisma. 

Dokumetaciju poslati isključivo na e-mail adresu: svetionik@hotmail.rs.  Ukoliko bude nedostajao neki od 3 koraka navedenih iznad, prijava će biti označena kao nevažeća. 

(*Napomena: CV isključivo slati na engleskom jeziku, dok motivaciono pismo nije neophodno na engleskom). 

Aplikanti su obavezni da dostave prijavnu dokumentaciju najkasnije do 13. februara 2019. godine. 

Mjesto održavanja Balkanske omladinske škole je Novi Pazar. 

Svi troškovi programa su pokriveni od strane donatora. 

Ovaj projekat realizira udruženje Svetionik uz podršku YTB – Presidency For Turks Abroad And Related Communities i Vlade Republike Turske 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *