Prva infosesija o “Programu podrške neformalnim grupama” održana u Novom Pazaru

Prva infosesija o “Programu podrške neformalnim grupama” održana u Novom Pazaru

U Novom Pazaru, u svečanoj sali Kulturnog centra, uspešno je održana prva infosesija o “Programu podrške neformalnim grupama”, koja je deo šireg projekta “EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji”, uz finansijsku podršku Evropske Unije.

Cilj ove infosesije bio je da se zainteresovanim pojedincima i grupama pruži detaljnije informacije o samom programu i mogućnostima koje on nudi.


Program je posebno dizajniran za neformalne grupe, koju čine tri i više pojedinaca, bez obzira na starosnu dob, okupljenih oko zajedničke ideje sa ciljem rešavanja određenih problema ili unapređenja aspekata života u svojim zajednicama. Ove zajednice mogu biti komšiluci, sela, ulice ili prostori oko škola, među ostalim.

Važno je napomenuti da neformalne grupe ne moraju imati registrovano udruženje niti iskustvo u pisanju projektnih predloga. Ono što je zaista potrebno jeste entuzijazam i želja da se kroz zajednički rad doprinese boljitku u zajednici na bilo kojem polju (ekološkom, edukativnom i sl.) i za bilo koju fokus grupu (deca, mladi, stariji).


Na info sesiji su predstavljeni i neki modeli predloga za projekat, kako bi prisutne podstakli na razvijanje sopstvenih ideja. Učesnicima je predstavljen finansijski okvir podrške, koji iznosi 2000 evra po projektu, naglašavajući da je već sam korak ka apliciranju značajan pomak ka ostvarivanju pozitivnih promena u zajednici.


Udruženje “Svetionik”, koje deluje u centralnom i zapadnom regionu Srbije, preuzelo je odgovornost da pruži podršku neformalnim grupama u procesu apliciranja. Zainteresovani za apliciranje ili traženje dodatnih informacija mogu kontaktirati udruženje putem e-maila na office@svetionik.com a informacije i detaljne informacije i potrebna dokumentacija je na sledećem linku.


Za 2024. godinu, planirano je finansiranje 10 projekata neformalnih grupa iz ovih regiona, sa maksimalnim iznosom podrške do 235.000,00 RSD. Rok za prijavu projekata je 6. mart, što zainteresovanim grupama ostavlja dovoljno vremena za pripremu i podnošenje svojih predloga.
Infosesija u Novom Pazaru okupila je preko 120 učesnika, kako onih koji su prisustvovali lično, tako i onih koji su se priključili online, što ukazuje na veliku zainteresovanost za ovakav vid angažmana.

Ova visoka odzivnost predstavlja jasan signal da postoji snažna volja za doprinosom pozitivnim promenama u zajednicama, što je osnovni cilj i želja organizatora programa.
Poziv je upućen svim zainteresovanim pojedincima i grupama da iskoriste ovu priliku i da svojim projektima doprinesu stvaranju bolje i inkluzivnije zajednice. Učestvujte i vi i budite deo pozitivnih promena u vašem okruženju!
Učestvuj i ti!


Termini za sledeće infosesije je:

Sjenica: 26. februar 2024. u 15č, prostorije KC
Tutin: 26. februar 2024. u 15č, prostorije agencije SEDA
Prijepolje: 26. februar 2024. u 15č, Prostorije KZM
Online: 26. februar 2024. u 15č.
Pijave za prisustvo na ove infosesije, uživo ili online, su na LINK.

Program podrške neformalnim grupama deo je projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji vodi Beogradska otvorena škola sa partnerima, a podržava Evropska unija. Projekat je usmeren na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka.