SVEČANO OTVARANJE PROJEKTA “BALKANSKA OMLADINSKA ŠKOLA” 

SVEČANO OTVARANJE PROJEKTA “BALKANSKA OMLADINSKA ŠKOLA” 

Svečanošću koja je održana sinoć u Novom Pazaru, počeli smo realizaciju projekta “Balkan youth school” (Balkanska omladinska škola) koji organizujemo pod pokroviteljstvom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske. 

Ovogodišnji događaj otvaranja započet je Mocartovom kompozicijom “Turski mars” koju je izveo bivši stipendista Svetionika, pijanista Adem Mehmedović, nakon kojeg se obratila Ajla Rašljanin, učesnica prošlogodišnje Balkanske omladinske škole. Ona je sa prisutnima podijelila svoje iskustvo sa prošlogodišnjeg programa, zahvalila Svetioniku na uspješno realizovanom projektu i poželjela sreću budućim polaznicima. 

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Fuad Baćićanin, osnivač Udruženja Svetionik, mr. Muhamed Demirović i istakli značaj realizovanja ovakvog projekta u našoj zajednici. 

Za kraj, prisutne je pozdravio i Musa Akdeniz ispred Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice i iskazao zadovoljstvo na uspješnoj saradnji sa Udruženjem Svetionik te čestitao svim novim polaznicima ovogodišnje škole. 

Projekat “Balkanska omladinska škola” prvi put je realizovan 2016. godine i predstavlja neformalni program obrazovanja koji nudi široku lepezu osnovnih znanja iz različitih oblasti humanističkih i društvenih nauka (ekonomija, pravo, psihologija, filozofija, književnost, klub knjige, mediji, političke nauke, religijske nauke i sl.). 

Pored spomenutih predavanja, program se sastoji iz kreativnih radionica za samousavršavanje (pisanje projekata, kreativno pisanje, leadership, debatni klub), zatim filmskih projekcija i edukativnih putovanja. 

Do sada je kroz Balkansku omladinsku školu prošlo 120 studenata, ovogodišnja Balkanska omladinska škola ima 42 učesnika a partner ovogodišnje škole je i Mreža mladih.